 |
www.pionierzy40pp.pl Forum Grupy Rekonstrukcji Historycznej "Pionierzy 40 PP DL"
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzyśku
Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 2146
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: Wto 14:06, 14 Maj 2013 Temat postu: Cucchina italiana |
|
|
Oto kilka oryginalnych wojskowych przepisów z kuchni włoskiej jakie znalazłem:
MINESTRONE (z ryżem lub makaronem)
Składniki (na 100 osób):
Włoszczyzna 15 kg
Fasola i inne rośliny strączkowe 2,5 kg
Ziemniaki 5 kg
Koncentrat pomidorowy 1 kg
Ser 0,5 kg
Smalec lub inne tłuszcz 1,5 kg
Cebula 2,5 kg
Pieprz 10 gr
Przyprawy wedle uznania.
Fasolę namoczyć dzień wcześniej i połowę z niej umieścić na ogniu rano z dużą ilością wody. Ugotowaną odpowiednio fasolę przetrze przez sito na puree i odstawic do wykorzystania później.
Pokroic warzywa na małe kawałki. Dokładnie je wypłukac i odstawic w durszlaku.
Przygotowac pesto z użyciem 1 kg tłuszczu lub 0,5 litra oliwy.
Warzywa (w tym cebulę, marchew, seler) podsmażyc aż cebula się równomiernie się zarumieni, nieustannie mieszając. Kiedy cebula się zarumieni dorzucic resztę warzyw. W trakcie smażenia warzywa wydzielą wodę, która będzie odparowywac, a wkrótce zniknie. W tym czasie doprawic warzywa, dolac 6-8 litrów wody, a następnie przykryc garnek i dusic na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
Dodac potem puree z fasoli (i kości lub mięsco z rosołu, jeśli masz) i napełnić ciepłą wodą z solą. Całośc doprowadzic do wrzenia i dodac ziemniaki, ktore oczywiscie uprzedni nalezy umyc, obrac i pokroic na drobne kawałki. Po kolejnych 20-25 minutach zupa będzie gotowa. Wtedy nalezy dodac makaron lub ryż.
Pięć minut przed wyjęciem z ognia, dodać drugą połowę fasoli, doprawić solą i dodać ser.
ZUPPA ALLA FLORENTINA
Aby wykonać tę zupę właściwie trzeba przynajmniej bochenek chleba na 10 żołnierzy
Pokroić bochenek na pół, a następnie każdą ze stron na dziesięć cienkich plasterków. Wysuszy je na słońcu, a po wysuszeniu natrzec lekko czosnkiem.
Przygotuj zupę według przepisu powyżej tj. Minestrone, ale bez dodawania i gotowania ryżu lub makaronu. Gdy masz wszystko gotowe, zupę wlewa do menażek, następnie dorzucac po 2 paski w/w chleba i zalac kolejną łyżką zupy.
PASTA ASCIUTTA ALLA MILITARE
Składniki (na 100 osób):
Smalec 1,5 kg
2 kg cebuli
Koncentrat pomidorowy 1,5 kg
Pieprz 10 gr.
Ser 1 kg.
Umieść w rondelku cebulę ( można dodac boczek jak jest dostępny i wymieszac razem) i smażyć, cały czas mieszając, tak aby cebula się zarumieniła. Wlac koncentrat pomidorowy rozcieńczony w około 4 litrach ciepłej wody, dodać pieprz i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż sos będzie gotowy.
Do sosu dodac ugotowany w tym czasie długi makaron i posypac serem.
W przepisie można tez użyc czosnku zamiast cebuli lub obok niego, a także dodac rozmarynu (100 gr.), ale w takim razie ilosc pieprzu zwiększyc do 15 gr.
SALSA MILITARE
Składniki (na 100 osób):
smalec lub inny tłuszcz - 0.25kg
Cebula 0,4 kg
Marchew 0,4 kg
Mąka około 0,5 kg
Gorąca woda lub bulion - 10 litrów
Koncentrat pomidorowy 0,5 kg
Czosnek 0,1 kg
Sól 300 gr.
Pieprz 10 gr.
mazzetto guarnito nr 1 (to taki zestaw ziół związanych razem do przyprawiania potraw składający się przeważnie z: bazylii, pietruszki, liścia laurowego i tymianku.)
Cukier 0,1 kg
Obrać marchew, umyć i pokroić na małe kawałki, oczyścić i drobno posiekać cebulę, oczyścić czosnek i wycisnąc nieznacznie.
Umieścic smalec w rondelku i stopić, dodać marchew, cebulę i mazzetto guarnito. Zdjąc z z ognia gdy warzywa nabiorą koloru.
Dodaj mąkę, gotuj kilka minut, mieszając za pomocą łopatki.
Rozcieńczac wodą lub bulionem (w których został rozpuszczony koncentrat pomidorowy), następnie wrzucic pieprz, sól i cukier. Dalej gotowac na wolnym ogniu przez 50-60 minut, mieszając. Potem odcedzic i znowu podgrzac sos na ogniu.
Sos wyjdzie lepszy jeżeli w miejsce koncentratu użyjemy 10 kg świeżych pomidorów.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Krzyśku dnia Wto 14:48, 14 Maj 2013, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzyśku
Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 2146
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: Wto 15:12, 14 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
STRISCIETTE ALLA CACCIATORA
Składniki (na 100 osób):
Oliwa lub smalec 0,4 kg
Czerwone wino 1 litr
Czosnek 0,1 kg
Rozmaryn 0,1 kg
Pieprz 10 gr
Koncentrat pomidorowy 1 kg lub świeże pomidory 10 kg
Mięso bez kości obmyc i odstawić, poporcjowane na 100 równych racji (z kształtu raczej długie i cienkie).
Umieścić w garnku oliwę i mięco, a następnie i zaraz czosnek, obrany i lekko zgnieciony, rozmaryn, pieprz, sól. Mięso w czasie gotowania będzie wydzielało wodę. Wtedy podlewac je czerownym winem. Poczekac aż to odparuje i wtedy wlac koncentrat pomidorowy rozcieńczony w 3-4 litrów wywaru z kości (w przypadku jego braku dolac ciepłej wody).
Gotować powoli przez 45-50 minut, dodając wodę lub bulion, jeśli mięso jest zbyt suche. Podawac mięso z uzyskanym w czasie gotowania sosem, ale nie powinien byc zbyt gęsty.
MANICARETTO ALL’ALPINA
Składniki na 100 osób:
Smalec 0,5 kg
Cebula 3 kg
Mąka +0,5 kg
Białe wytrawne wino 1 litr
wywar z wołowiny 4 litry
Sól i pieprz.
Pokroić cebulę w cienkie plastry i ze smalcem umieścić go w rondelku. Cebulę zesmaży na brązowo, stale mieszając, dodać mąkę i gotować przez 8-10 minut. Podlewac dalej białym winem i gotowac dlaej przez 5 minut, a następnie dodac wywar z wołowiny (boulion) i doprawic solą.
Sos ten można podkolorowac dodając 500 gr. koncentratu pomidorowego.
Następnie można dodac porcje gotowanego mięsa do sosu i gotować delikatnie przez 15-20 minut.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Krzyśku dnia Wto 15:20, 14 Maj 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzyśku
Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 2146
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: Pią 8:42, 09 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Zadanie dla kogoś kto ma zmysł graficzny i potrafi zrobić projekt graficzny etykiety.
http://www.youtube.com/watch?v=mMFnDV81ru8
W ostatnich 3 sekundach tego filmu pokazana jest, dość powoli etykieta wojskowej puszki z Minestrone. Po środku jest "logo", które gdzieś już widziałem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|